Waarom eten uit de buurt voordelig is, en hoe je er aan komt

DSCN1823
foto Natascha van den Bosch

Brandnetels, bramen, snijbiet, duindoorn… Die kun je eten uit de buurt. Maar waarom zou je? De supermarkt is om de hoek en levert variatie genoeg.

Maar. De supermarkt is saai. De groente smaakt vlak en zit in plastic verpakking. Zodra er iets niet meer gegarandeerd 100% vers is, wordt het weggegooid. En waar het eten vandaan komt? ‘Europa’, ‘India’, ‘Israel’. Meer weet je er niet van. Vroeger Was Dat Anders.

Ik wil niet terug naar vroeger. Maar er valt wel wat van te leren. Vroeger was duidelijk wat je at; groenten en vlees kwamen uit de buurt. Je kon het zien groeien, en het vlees kwam tijdens de veemarkt levend de stad in – en het was duur; een groot deel van het inkomen ging op aan voedsel. Daardoor werd er niets weggegooid. (meer…)

Lees meer

Waarom de C/N-verhouding belangrijk is bij mulchen, composteren en bemesten

auteur foto: Robert Steenbergen
Auteur foto: Robert Steenbergen

In de eco-teelt zijn compost, mest en mulch de belangrijkste bronnen van voedingsstoffen voor je planten. De organische stof die er in zit voedt het bodemleven, dat voedingsstoffen vrij maakt voor het gewas. Maar soms werkt het niet zo. Het organisch materiaal lijkt de voeding vast te houden, het gewas krijgt niets.

Organische materialen, zoals stro, gazongras, hersftblad, keukenafval en konijnenkeutels, bevatten naast koolstof (C) een aantal voedingsstoffen, bv. stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K).  Die zijn essentieel voor de groei van planten. Maar de verhouding tussen koolstof en voedingsstoffen verschilt tussen de materialen. Dat wordt meestal afgemeten aan de koolstof-stikstofverhouding, ook wel de C/N-verhouding. Die heeft grote gevolgen voor je oogst. (meer…)

Lees meer

Het zingende slik

WP_20150626_054 2Vorige week was ik in het Verdronken Land van Saeftinghe, buitendijks aan de zuidoever van de Westerschelde. Het is met 3600 ha het grootste brakwaterschor van Europa. Tussen hoog en laag water zit 5 m, het grootste getijdeverschil van Nederland. Er zijn 200 soorten vogels gespot. Kortom: een bijzonder gebied.

(meer…)

Lees meer