Een Betere Bodem

In 2015, het Jaar van de Bodem, wordt een vat aan wereldproblemen over ons uitgestort: We hebben de bodem hard nodig, maar ieder dag verdwijnt er vruchtbare grond door uitputting, erosie, verzilting, afdekking en vervuiling. Dat is redelijk deprimerend, vooral omdat je aan veel wereldproblemen op het eerste gezicht helemaal niets kunt doen. Maar dat is gelukkig niet waar.

In de film ‘Bodemboeren’ laten vijf boeren zien wat je kunt doen om de grond goed te beheren, als je je niet van de wijs laat brengen door de gebruikelijke manier van werken. Goed kijken wat er gebeurt, en daarop je handelen afstemmen. En vertrouwen op de kracht van de natuur.

Je kunt je laten inspireren, en in je eigen tuin aan de slag gaan: kringlopen sluiten, de bodem zo min mogelijk verstoren, niet kaal laten liggen,  niet verdichten, niet meer dan nodig verharden. En je kunt boeren die de bodem goed beheren steunen, door hun producten te kopen. Wat je koopt, bepaalt hoe de wereld er uit ziet. een betere bodem begint bij jezelf.

WP_20141011_025 kleinKom naar de film ‘Bodemboeren’ in het Het Groene IDeeCafé  op maandag 29 juni.

Laat je inspireren door de boeren, en kijk met mij naar de kluiten grond die ik meeneem. Je mag ook je eigen grond meenemen, liefst een flinke kluit (bv 20 x 20 x 20 cm). En ik vertel ook wat uitgebreider over het beheer van grond in je tuin en de rest van de wereld.