Biodiversiteitstuin Vrij Groen

Vrij Groen 280911 oogstfeest Andor 052
Auteur: Andor Kranenburg

In 2010, het Jaar van de Biodiversiteit, ben ik bij Stichting IDeeWinkel begonnen aan Vrij Groen, het eerste tuinproject op een bouwkavel in Leiden. Met een groepje enthousiastelingen is er gebrainstormd over wat er allemaal zou kunnen op de 7500 vierkante meter bouwkavel naast Naturalis. Ik heb toen, als projectleider, afspraken gemaakt over gebruik van de grond, met de eigenaar (gemeente Leiden). Ik heb projectplan gemaakt, financiering geregeld, gezorgd dat er een werkgroep, tuinmiddagen en externe activiteiten kwamen, een nieuwsbrief en een website. Ik heb in die periode verschrikkelijk veel geleerd, met vallen en opstaan.

Op een bouwkavel is er i.h.a. geen ideale tuingrond. Vaak is de bovengrond er op gestort, waardoor er nog weinig voeding en bodemleven in zit. De grond kan verdicht zijn door rijden met zware machines, en de waterhuishouding kan slecht zijn. En soms is de grond verontreinigd. Bij Vrij Groen was dat laatste gelukkig niet het geval. We zien de grond in de moestuin in de loop van een paar jaar verbeteren, en dan valt er ook meer te oogsten.

vrij groen 150107 kerstbomenasiel Anne Marie van Dam kleinNajaar 2012 was er een ander gebruik voorzien op onze tuin-kavel: een tijdelijke parkeerplaats voor een bedrijf in de buurt. Vrij Groen is toen, noodgedwongen, verhuisd naar een nieuwe bouwkavel in Oegstgeest. Daar is Vrij Groen nu aan zijn derde jaar bezig op een mooi plekje aan de Rijn. Alles is gericht op duurzamer leven, meer in contact met de natuur.  Er is o.a. een moestuin, een kerstbomenasiel, schooltuinen, een ecotoilet, en een avonturenpad. Drie per week wordt er getuinierd, er komen twee klassen wekelijks schooltuinieren, en elke maand is er een externe activiteit. Stapje voor stapje wordt de organisatie opgebouwd, en uitgebreid.

Sinds 2013 doe ik de projectleiding volledig onbetaald. Ik vond het prettig hier een duidelijke keuze te maken, en Vrij Groen te leiden als leerproject, hobby en als een bijdrage aan een duurzamere wereld. De kennis die ik hier heb opgedaan, zowel voor projectleiding als voor bodembeheer, is een van de peilers onder mijn werk.

Bekijk de website van Vrij Groen. 

Je bent van harte welkom tijdens de tuinmiddagen. De tuiniers laten de tuin graag zien.